Asocialdemokratiet logo120pix
Home 128fb 128

 

Han blev tituleret ”prins” som barn. Konge blev han aldrig. Men titlen som æreshertug landede til gengæld på hans hoved, da han var fyldt 65.

Manden er Alex Bødiker. Kendt fra utallige sammenhænge i Haderslev og Sønderjylland med underholdning som fællesnævner. Musiker, sanger, entertainer, konferencier. Blandt andet. Men også foredragsholder og kursusarrangør er nogle af den tidligere handelsskolelærers virkefelter.

Nu har Haderslevs kendis taget en dyb indånding og kaster sig ud i noget helt nyt. Et pænt stykke fra underholdningsbranchen. Slagterens søn fra Lindedal i Haderslev vil være lokalpolitiker.  Han stiller op som kandidat for Socialdemokratiet til kommunalvalget 16. november.

Slagterens søn? Ja, Alex Bødikers far var slagtersvend. Men det kunne såmænd ligeså godt have heddet frisørens søn, for den nybagte lokalpolitikers mor var damefrisør.

Nu 67-årige Alex Bødiker blev født i Gråsten, men var halvandet år, da faderen skiftede job fra slagteriet i Gråsten til slagter Lampe i Haderslev.

Bødiker-familien slog sig ned i en lejlighed på Lindedal. I samme gade drev Lampe slagteri og butik.

Da enebarnet Alex voksede til, fik han her en usædvanlig kammerat. Det var Durup – en ældre enkemand, der ejede den ejendom, som Bødikers forældre havde lejet lejlighed i.

- Durup var kendt i gaden for at have et anstrengt forhold til børn, og mine forældre var blevet advaret. Men det var helt unødvendigt, for af en eller anden grund kastede han hele sin kærlighed på mig, fortæller Alex Bødiker.

Den lille dreng og den gamle mand tilbragte dagligt mange timer sammen. Durup havde en fantastisk fortælleevne, og Alex slugte alle historierne råt, mens mand, dreng og hund næsten dagligt gik tur ud langs fjorden til Vesteris og tilbage igen. Durup havde deltaget på tysk side i 1. verdenskrig, så der var nok at berette om.

- Men Durup kunne også alt. Ordne have og reparere sine tre ejendomme, gå i køkkenet, lave mad, sylte, henkoge og bage brød. Jeg fulgte ham overalt. Han var en klippe for mig.

Det var den gamle enkemand, der udnævnte Alex Bødiker til prins. ”Nå, bette prins – skal vi gå en tur”, lød det for eksempel. Han sagde aldrig Alex.

Durup pointerede ofte for drengen, at han skulle arve hans ejendom på Lindedal. Men da han døde - Alex var 12 - var det nu Durups tre voksne sønner, der arvede ham.

- Jeg fik da nogle gamle mønter og en dolk, som jeg har endnu, smiler ”prinsen”, der som enebarn naturligvis også fik stor bevågenhed og kærlighed fra sine forældre. Og så fik han ikke mindste inspiration til det, der siden 13-års alderen har været den røde tråd i hans liv: musik, optræden og underholdning.

- Min far og mor tog ud og optrådte sammen til fester og lignende. Far spillede guitar, mor sang. Det var sådan lidt i revy-cabaret genren. De elskede det.

Far var edsvoren socialdemokrat. Han var aktiv i fagbevægelsen og ofte ordstyrer. Ligesom han altid stod for sociale arrangementer – banko og juletræsfester. Jeg så virkelig op til ham. Også fordi jeg syntes det var sejt, når han slagtede levende grise og kvæg…..

Den røde tråd med optræden og underholdning  blev første gang spundet, da Alex Bødiker  i 1965 som trommeslager begyndte at spille i et pop-rock band. Siden blev tråden forlænget med roller i Hertug Hans Revy, solooptræden med De Nattergale, som en fjerdedel  i succesrige Willys Kaffeklub, som konferencier til utallige koncerter, arrangør af Beatles Story-events og meget, meget andet gennem mere end et halvt århundrede.

I 2018 blev han hædret for sine mangfoldige meriter, da byen udnævnte ham til Æreshertug i Haderslev. En titel, som han i første omgang lige skulle have et døgns betænkningstid til at sige ja til.

- Da borgmesteren ringede, var min første tanke: Åh nej, det kostume tager jeg ikke på. Men min kone overbeviste mig om, at sådan en æresbevisning tager man altså imod.

Alex Bødiker har ikke fortrudt. Ikke mindst når han husker tilbage på dagen, da han blev hyldet i forbindelse med Hertug Hans-festen.

- En fantastisk dag. Først på Torvet ved kåringen og ikke mindst turen rundt i byen i karet, hvor masser af mennesker vinkede og lykønskede. Det var en stor og varm oplevelse. 

Alex Bødiker uden logo

- Min bys og min kommunes udvikling ligger mig meget på sinde, siger Alex Bødiker, der blandt andet gør sig nye tanker om, hvordan havnefronten i Haderslev kan udvikle sig.

 

Nu ser slagterens søn og Haderslevs æreshertug frem til at forsøge sig som lokalpolitiker. Også i den metier mener Alex Bødiker, at han har meget at byde på:

- Min bys og min kommunes udvikling ligger mig meget på sinde. Jeg mærkede det for alvor, da jeg, efter at have boet i Århus i 21 år, vendte tilbage til Haderslev. En fantastisk by med et fantastisk opland. Jeg følte fra første dag, at jeg havde lyst til at gøre Haderslev og Haderslev Kommune til et endnu mere attraktivt sted at besøge…og at bo. Nu får jeg så chancen. Hvis altså vælgerne synes, jeg skal have den….

rodrose hvidkant150