Asocialdemokratiet logo120pix
Home 128fb 128

 

Året er 1970. Søren er en knægt på 15. Vokset op i Københavns nordvest-kvarter.. Men nu står han på Torvet i Haderslev. Iklædt islandsk sweater og skulderlangt hår.

Det er et syn, som de mere sindige sønderjyder i domkirkebyen ikke er vante til at se. Den sjællandske dreng skiller sig kraftigt ud fra andre unge, når han trisser rundt for at bese  sin ny by..

- Der var meget få i Haderslev, der så ud som mig på det tidspunkt. Jeg kunne tydeligt mærke, at jeg straks blev sat i bås på grund af mit udseende. Men jeg var nu hverken på stoffer eller røg hash, smiler Søren Rishøj Jakobsen – socialdemokratisk kandidat til regionsråds-valget.

Men lidt af en rod havde han været i det københavnske, erkender han. Noget med øl og mindre gode kammerater. Han var vokset op sammen med sin mor og lillesøster. Faderen havde forladt familien, da Søren var omring de syv år.

Problemer med at styre teen age-knægten var da også årsagen til, at hans mor tog beslutningen om at rykke væk fra hovedstadsområdet. Som enlig mor regnede hun med, at hun bedre kunne opdrage sønnen ovre i det mere fredelige Jylland.

- Ja, jeg var lidt vild i de år. Men jeg havde nu ikke lavet noget kriminelt, forsikrer den nu 65-årige politiker, der begyndte sin politiske løbebane med at blive valgt ind i Sønderjyllands Amtsråd i 2002 og efterfølgende har haft plads i byrådet i Haderslev lige siden. En plads, han altså nu forsøger at skifte ud med et sæde i regionsrådet.

Trods sit hippie-udseende faldt den unge Søren dog hurtigt til i Haderslev og udviklede sig i den retning, som moderen havde håbet på. Selvom hun var eneforsørger, blev både han og søsteren meldt ind i den private Haderslev Realskole. Her gik Søren ud efter en 10. klasse med udvidet teknisk pensum. Det blev springbræt til en læreplads som elektriker i Øster Lindet.

Men lige så vigtigt for københavner-drengens udvikling var måske, at han sideløbende med sin læretid også blev medarbejder i Haderslev Ungdomsklub. Et job, han blev så begejstret for, at han tog en uddannelse som klubpædagog.

- Når mine jævnaldrende gik til fodbold, så gik jeg i stedet i ungdomsklub, forklarer Søren om sin passion, som også resulterede i, at han i en årrække først blev leder af Hoptrup Ungdomsklub og dernæst leder af de to ungdomsklubber i Haderslev med omkring 250 unge.

- Jeg fandt stor mening i at guide de unge i en sund retning, så de holdt sig væk fra gadehjørner, alkohol og stoffer. Og i stedet tilegnede sig værdier, der byggede på uddannelse og gode interesser.

Søren Rishøjs egen udvikling med baggrund i hans fag som elektriker lagde også spor til en glødende interesse for fagligt arbejde. Allerede inden han fyldte 30, blev han formand for elektrikernes fagforening i Haderslev.

Gennem årene har han beklædt flere faglige tillidsposter i el-forbund og i LO, og når han sidst på året 2021 går på pension og forlader sin arbejdsplads Christiansfeld Mejericenter, kan han se tilbage på en lang årrække som fællestillidsmand og tillidsmand.

Herefter bliver der mere tid til ægtefællen Kirsten siden 1983, de mange gå- og cykelture, udforskningen af det danske land, de to årlige, traditionelle københavner-besøg og – ikke mindst – politik, hvis han bliver valgt ind i regionsrådet….

- Haderslev har ikke været repræsenteret med en socialdemokrat i regionsrådet i mange år, og jeg vil jo meget gerne give vores kommune mere indflydelse på, hvad der for eksempel skal ske på sundhedsområdet, siger Søren Rishøj, der i øvrigt stadig stikker ud i bybilledet, når han bevæger sig rundt i Haderslev.

Ikke med skulderlangt hår og islændersweater, som for 50 år siden. Hår er der nu heller ikke så meget tilbage af. Nej, den socialdemokratiske politiker går med hat. Ikke en hvilken som helst slags hat, men den italienske Borsalino-hat, der anses for at være verdens bedste og kaldes for hattenes Rolls Royce.

- Jeg har fem. I forskellige farver. Jeg tager dem på alt efter, hvad jeg ellers klæder mig i, fortæller Søren Rishøj med et stolt smil, der afslører varm begejstring for det særkende, han har haft de seneste 20 år.

Søtrn 4

Søren Rishøj Jakobsen på Torvet i Haderslev - her stiftede han i 1970 første gang bekendtskab med byen. 

Også partifællen og tidligere borgmester Jens Christian Gjesing ynder at gå med den lette og bløde filthat, der koster tæt på 3000 kroner.

- Men det var altså mig, der begyndte med Borsalino’en, griner Søren Rishøj, der godt er klar over, at det er en hovedbeklædning, man ikke normalt forbinder med en socialdemokrat.

- Men man behøver altså ikke gå i laser og pjalter, fordi man er socialdemokrat. Ordentlighed kan også vises ved, at man klæder sig pænt på. Og for mig er det pænt også at gå med en pæn hat.

Fastslår det kendte byrådsmedlem, der kom til Haderslev som en rod og forvandlede sig til et menneske, der aktivt har taget ansvar for unge, kolleger og det lokalsamfund, han blev en del af.

rodrose hvidkant150