Asocialdemokratiet logo120pix
Home 128fb 128

"Du skal bare sparkes i hovedet”.

 ”Din hund. Jeg finder dig og får dig til at kysse mine sko

Det er blot et par af de trusler, Claus Anton Michaelsen Byg har været udsat for på Facebook de seneste par år. Trusler, der påvirker ham stærkt, og som han hele tiden har i baghovedet. For selvom han endnu ikke har oplevet, at der er blevet gjort alvor af truslerne, frygter han at blive opsøgt en dag. Og at truslerne bliver til virkelighed.

- De er for det meste faldet, når jeg har ytret mig om politiske emner. Truslerne får mig dog ikke til at lukke munden. Men de er godt nok ubehagelige at leve med, siger Claus Byg, der ikke desto mindre alligevel har besluttet sig for at gå aktivt ind i politik. Han stiller op for Socialdemokratiet ved valget til Haderslev Byråd i november.

For den 29-årige cand. mag. i Historie og Mediekundskab vil politik. Siden han var dreng og voksede op i Stepping, har han haft en dyb interesse for samfundsforhold, og han brænder for at blive aktiv i politik dér, hvor beslutningerne tages. Trusler eller ej.

Det er ellers ikke fordi Claus Byg - ifølge ham selv - har skrevet groft provokerende på Facebook. Det har f. eks. været nok, at han har ytret sig positivt om den siddende regering og argumenteret mod oppositionen.

Men det er ikke kun inden for politik, han har oplevet ubehageligheder på Facebook. Han blev også overfaldet verbalt på det sociale medie, mens han studerede på Syddansk Universitet. Det skete, da han forsvarede en kvindelig studerende med en anden etnisk baggrund.

Kvinden blev nedgjort på grund af sit køn af unge muslimske mænd, fordi hun havde lavet satire på DR. På den baggrund opfordrede Claus Byg til, at debatten foregik i en ordentlig tone. Så blev han truet med tærsk.

Netop ordentlighed er noget, han er vokset op med i hjemmet i Stepping sammen med to ældre søskende og forældre, hvor moderen har været rengøringsassistent, og har haft pædagogisk arbejde: Nu er hun kontorassistent i det skadedyrsfirma, hvor faderen også arbejder som skadedyrsbekæmper.  

- Jeg synes, jeg har haft en god, sund opvækst, hvor det lå i familien, at man skal tage ansvar for andre mennesker og hjælpe dem, der har behov, forklarer Claus Byg og tilføjer, at hårdt arbejde også er en af de dyder, han har fået med sig hjemmefra.

- Og så det at få en uddannelse. Begge mine forældre har skubbet på for at jeg skulle læse. Og min far sagde meget tidligt til mig, at jeg bare ikke skulle blive det samme som ham.

Det har den 29-årige nu ikke helt efterlevet, for i et sabbatår efter sin studentereksamen arbejdede han sammen med faderen som skadedyrsbekæmper. I det hele taget har han siden han var 12 år altid taget jobs i sine ferier. Også efter at han var blevet den første akademiker i sin familie, da han 2019 var blevet cand. mag.

For nok har forældrene bakket ham op i folkeskole, gymnasium og på universitet. Men ikke med penge, for det har ikke været økonomisk muligt. Han har skullet klare sig selv, og så har det været nødvendigt for ham selv at tjene penge under studierne.

I øjeblikket er det dog så som så med indtjeningen. Claus Byg er jobsøgende, efter at han har været ansat et lille års tid som kommunikationsansvarlig på Bryggeriet Fuglsang.

- En fantastisk spændende og dejlig virksomhed med venlige mennesker og gode produkter. Jobbet ændrede bare så meget karaktér, at det ikke mere var mig.

Claus Byg har ihærdigt søgt arbejde i nærområdet. Job på større virksomheder, der har brug for kommunikation, der er målrettet forbrugerne og helst med videoproduktion som et af værktøjerne. Foreløbig er det lykkedes ham at få en praktikplads hos Eurodan Huse i Rødekro.

IMG 1678 3

Natur og grøn omstilling er en af Claus Bygs mærkesager. En stor fritidsinteresse er at have kameraet med på vandreturene.

 

- Jeg satser selvfølgelig alt på at kunne blive boende i Haderslev. Det har altid været min by. Her vi har handlet og gået op og ned af gaderne. Jeg føler, jeg hører til i byen, siger Claus Byg, der i domkirkebyen også drømmer om at finde den pige, han kan stifte familie med.

- Jeg vil jo gerne have børn og en kernefamilie, som den jeg selv er vokset op i, siger Claus A. M. Byg, der foreløbig må nøjes med at være den sjove og legende onkel for de tre niecer, som hans storebror fra Stepping har sammen med sin kone.

 

rodrose hvidkant150