Asocialdemokratiet logo120pix
Home 128fb 128

Kan man det? Være forsker, politiker og bådbygger? På en og samme tid.

Ja, Bo Morthorst Rasmussen kan. For det er det, han er.

Den 58-årige hjemmefødning fra Fjelstrup er til daglig ansat som docent og forsker på UC Syd i Haderslev. Han er på 12. år medlem af Haderslev Byråd for Socialdemokratiet, og genopstiller til november. Og så er han ikke alene udlært bådbygger. Han er også stadig aktiv i faget. På fritidsbasis, forstås.

Bo Morthorsts lidenskab for at sejle og bygge både begyndte, da han som dreng kastede sin kærlighed på træ-håndværk. Det var sløjdtimerne, Bo så mest hen til i sine ni års skolegang.

Skibe og sejlads blev føjet til træ-interessen i drengeårene. Han fik en ny kammerat, hvis far ejede en kopi af den type båd, der som den første sejlede jorden rundt. Kammeraten, Bo og faderen brugte mange timer på både at få båden gjort sejldygtig og sejle sammen.

- Jeg blev vildt fascineret af, at man kunne få en træstamme til at flyde, og skabe en båd med mast og kahyt.

Interessen for skibe og sejlerliv førte til, at Bo blev arbejdsdreng med udsigt til en læreplads på Årøsund Skibsværft efter sin skoletid. Men da det trak ud med lærepladsen, tog han ud at sejle som skibsdreng, og det blev til flere ture over Atlanten. Hjemvendt igen  havde skibsværftet i Årsøsund imidlertid stadig ikke nok arbejde til, at han kunne få en læreplads.

Så skrev han en lille ansøgning, pakkede han sin køjesæk og noget værktøj og satte kurs mod Hvide Sande Skibsværft. Her blev han først afvist og fik at vide, at man heller ikke havde nogen læreplads. Bo insisterede dog på at komme ind på kontoret og snakke med chefen, som fik stukket hans ansøgning i hånden.

- Den læste han slet ikke. Men chefen kiggede på en lille anbefaling fra det norske rederi, jeg havde sejlet med over Atlanten. Så løftede han blikket og sagde kort: ”Du kan begynde i morgen”.

Det var formentlig var en passus i anbefalingen, der gjorde, at han fik lærepladsen. Her stod, at Bo havde været en ”ædruelig og pålidelig medarbejder” hos det norske rederi.

- Skibsværftet i Hvide Sande var kendt for at være ejet af missionsfolk, forklarer Bo Morthorst, der ikke alene fik sin bådbygger-drøm opfyldt, men han opnåede også i læretiden at blive nummer to som gast på en dansk sejlbåd i England Rundt.

Da han var udlært, fik han arbejde hos Qvorning Både og derefter job et lille års tid hos Heebøl på Årøsund Skibsværft.

Så begyndte en længe spirende interesse for det politiske at tage over…

- Jeg havde længe interesseret mig for politik, og jeg ville noget andet end at lave smukke både til rige folk, husker Bo Morthorst, der samtidig erkendte, at han politiske interesse savnede mere viden om samfundsforhold. Derfor tog han en HF-eksamen og søgte ind på Århus Universitet for at læse statskundskab. Ikke med henblik på et bestemt job bagefter. Men mest for at stille sin nysgerrighed….

Hans universitetsuddannelse førte dog alligevel til en jobkarriere. Først i Socialministeriets afdeling for udsatte børn og familier i Aabenraa og Odense. Dernæst i CVU Sønderjylland. Det nuværende UC Syd i Haderslev, hvor han nu – som nævnt – arbejder som docent og forsker.

Det sociale område har også været en af Bo Morthorsts gennemgående mærkesager i hans lokalpolitiske karriere, der foreløbig tæller tre valgperioder.

- Jeg kan ikke tåle uretfærdighed og især ikke, når det drejer sig om børn. Alle børn og familier bør have lige muligheder. Det har de som udgangspunkt ikke, men vi kan støtte og hjælpe dem, der har midlertidige og varige behov for hjælp.

Bo Morthorst er også en stor fortaler for, at udviklingen i landområderne styrkes. Det gode liv på landet med bosætning, natur, fællesskab er en af hans mærkesager. Et liv, som han selv lever sammen med sin kone, Hanne – og så sin lidenskab for både.

Bo Morthorst er aktiv sejler i sin Nauticat 38. Desuden ejer han otte-ni andre både af vidt forskellige typer, som han og en kammerat i Fjelstrup hygger sig med at restaurere. Også en håndfuld kajakker hører til båd-bestanden…

Plus ikke at forglemme en gammel hajkutter fra 1901, der står på hans gårdsplads. Den har han restaureret fra A til Z. Ikke til at sejle med. Men så den kan bruges som atelier, sommerhus, havestue eller noget helt andet.

- Jeg mangler bare en grund at anbringe den på, smiler den socialdemokratiske byrådskandidat, forsker og bådbygger…..

Bo Morthorst 5

Sådan ser en hajkutter ud, når den er brugt som tag til et flytbart sommerhus, atelier eller hvad Bo Morthorst ellers finder på. 


rodrose hvidkant150