Skip to main content

Nyheder

Budget 2025 – 2. behandling 8. oktober 2025

Vi har ét punkt på dagsordenen i dag. Et vigtigt punkt. Vi skal 2. behandle Budget 2025 og har indgået et bredt forlig. Som socialdemokrater er vi med for at tage ansvar i en svær tid for kommunen. Det er ikke mindst i svære tider, at det er afgørende, at vi arbejder på at nå hinanden.

Vi har som socialdemokrater en ambition om at investere i fremtidens velfærd med fokus på en tredobbelt bundlinje af velfærd, natur og økonomi i balance. Budget 2025 – 2. behandling 8. oktober 2025Vi viser ansvar ved at holde hånden under velfærd og natur. Vigtigt for mig og os er, at vi har fundet en løsning, som strækker bredt, hvor SF og Enhedslisten også er med. Gode drøftelser og tæt samarbejde har været givende hele vejen igennem, hvilket peger på muligheder og nye veje frem. Der er værdi i at give plads til flere perspektiver og nuancer i forhandlingsrummet. Og tid er en faktor. Gode beslutninger kræver, at vi har tid nok til vigtige samtaler hele vejen rundt.

Udgangspunktet var svært, for opgaven var at prioritere begrænsede midler og med snævre bindinger. Velfærd er udfordret i disse år, og det er svært som socialdemokrat sidde med hænderne i skødet, når børn ikke trives og ældre ikke får den hjælp eller pleje, som de har brug for.

Når vi nu taler økonomi i aften, må vi konstatere, at merudgifterne er stukket helt af det sidste år. Omkring 30 mio. er merforbrug på Social- og Handicapområdet i 2024. Næste år forudser vi et merforbrug på SHU på 16 mio. kr. På Senior og Sundhed mangler der 29 mio. kr. inkl. 2023-tal. Vi lader lige det stå, for det har der ikke været talt eller skrevet meget om. Selvom vi fik et særligt finansieringstilskud i 11. time, og tak for det, var det kun lige nok til at lukke de største huller, og at dette sker uden større massefyringer. Råderummet til andre velfærdsområder har været lille. Opgaven fremadrettet er som vi ser det at sikre velfærd, så vi kan have tillid til, at vi får hjælp i udsatte positioner, når vi har brug for det.

Som socialdemokrater har vi drøftet, hvad prisen er for at være med og hvad vi lever med i kompromisets svære kunst, og hvad der er prisen ved at stå udenfor uden mulighed for at kunne trække beslutningerne i den retning, som vi ønsker, at de skal være. De sidste par år var vi ikke med, hvilket har været rigtigt for at skabe kant til de beslutninger, som blev truffet uden os. Det er også svært at være uden indflydelse på, hvordan pengene er prioriteret, for vi har stadig altid ansvar for at føre beslutningerne ud i livet. Som socialdemokrater anbefaler vi rettidig omhu i stedet for (naivt) at vente på, at problemer nok går over af sig selv samtidigt med, at vi kan se, at de vokser sig større.

I næste års budget har vi som socialdemokrater arbejdet på at give så meget til skolerne, som vi kunne strække forhandlingerne til. Der er brug for mere. Selv store skoler har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Vi prioriterer pædagogiske hænder så tæt på barnet så tidligt i skolen som muligt. Det er den retning, vi som socialdemokrater ønsker at gå.

Seniorområdet får en håndsrækning af centrale puljemidler til at sikre hænder og kvalitet. Noget af det, der gør derimod ondt, er at vide, at mange gamle mangler bynære plejeboliger. Vi har med årets budget ikke kunnet genåbne et plejehjem, men vi har som socialdemokrater kunnet genåbne diskussionerne om plejehjemskapaciteten, hvor vi kan komme bag ved de tal, der viser, hvor stort behovet reelt er. Ældresagen arbejder for det samme. Mennesker før system. Værdighed i sundhed, omsorg og pleje. De flotte ord skal man kunne genkende hele livet.

Der er grund til at glæde sig over det måske mindste beløb i det store budget, hvor vi har kunnet give Foreningen Forældrehuset, Fristedet i Vojens ro i, at de ikke længere skal søge husleje hvert år. De har så meget andet vigtigt at arbejde for. I et budget på 4,7 mia. kr. er 100 t. kr. lidt, men for frivillige gør det en verden til forskel.

Noget af det stærkeste i budgetforliget er, at der er taget godt imod vores socialdemokratiske initiativ med en helhedsplan for vand, dam og fjord og at det har fået et solidt grundlag at stå på med det, vi kalder et 17.4 udvalg. Det er afgørende, at vi samler tråde og er klar til næste skridt for at sikre rent vand til vores kommende generationer. Vi fortjener alle, at vandet er rent og lækkert – også under overfladen. Samtidigt har vi med forligsteksten sikret, at forvaltningen kan prioritere klimaopgaver over andre opgaver, der ukoordineret kommer ind fra alle sider.

Investeringer og forbedringer af kommunale anlæg og bygninger er samlet set også en del af løsningen fremadrettet med at give bedre velfærd for børn, ældre og sårbare i udsatte positioner. Herunder også bedre luftkvalitet i dagtilbud.

Som socialdemokrater værner vi om velfærd, vi holder hånden under velfærd, men jeg mener ikke, at det er rigtigt at tale om et egentligt serviceløft med Budget 2025. Det er der brug for, og det arbejder vi fortsat på. Vi vil se frem til systematisk at arbejde på at løfte velfærd de kommende år.

Jeg vil gerne fremhæve betydningen af, at vi har forhandlet benhårdt med åbne kort om, hvad der for os som socialdemokrater var vigtigt. Opgaven har ikke været nem for nogen af os, men vi har landet et resultat, som vi er og kan være tilfredse med. De vigtige snakke om mellemregningerne udgør en fælles forståelsesramme rundt om og kvalificerer selve budgettet. Tak for forvaltningen for kvalificeret samarbejde og for at stå til rådighed både tidlig og silde, i forhandlingsrummet og for at have backup uden for rummet, så vi kunne arbejde koncentreret hele vejen igennem. Jeg ser frem til det fortsatte arbejde med at omsætte budgetter til virkelighed. Det er sådan, at vi plejer at gøre det, når vores politiske arbejde er bedst. Det kræver, at fagudvalg fortsætter arbejdet med vilje på begge sider af bordet om at ville nå hinanden på tværs af politiske interesser og standpunkter for at skabe de bedste løsninger sammen. Det er vi alle sammen forpligtede på. Det kan vi, og det skal vi.